fbpx
EXAM NEWS WAEC NEWS

2020 WAEC Biology Objectives Questions and Answers ( Review)

Waec Grading System
Waec Grading System
Written by Nkedugist

2020 WAEC Biology Questions and Answers. If you have been following us you will know that all our practical specimens question/answer given are all correct answers which correspond with your question you saw in your exam hall.

Nkedugists Team has been working hard for students to succeed without collecting any dime from them. If actually you are seeking for answers for 2O20 WAEC biology questions and answers then this article is for you.

We provide a very sure sample of what you will see in your exam hall that will help you pass your 2020 WAEC exams on biology.

Before you go for the WAEC exam, find ways to test yourself and to identify your weak spots so you can make sure you’re really ready. Get and study the WAECbiology questions and answers given to you below.

Generally, Getting a good grade is about getting the best overall percentage in the exams that you take. Exam points are usually the hardest to get, so make sure you get all the easy — or at least easier — points correctly.

2020 WAEC Biology Objectives Questions and Answers ( Review)

This  2O20 WAEC biology questions and answers are also divided into two sections (A & B). where A is usually objectives with possibly 60 questions while B is always made up of 6 to 7 essay questions. Below are the   WAEC biology questions and answers

1. A cell is a functional unit of living organisms due to

  • A. multicellular organisms are made up of cells
  • B. all cells in a multicellular organism function as a single cell
  • C. the function of a multicellular organism is the sum total of the functions of its constituent cells
  • D. the function of a single cell is superior to that of the multicellular organism
  • E. the cells of a multicelullar organism are similar in structure

ANSWER: A ( multicellular organisms are made up of cells )

2. The organelle that eliminates water from the body of protozoa is

  • A. plasma membrane
  • B. contractile vacuole
  • C. cell wall
  • D. protoplasm
  • E. nucleus

ANSWER: B ( contractile vacuole )

3 Spirogyra is known to be a multicellular plant due to …

  • A. its cells are linked together by cytoplasmic strands
  • B. its cells are joined to form organs
  • C. the cylindrical cells are linked end to end
  • D. the filaments consist of one cell only
  • E. it is an algea containing large vacuoles

ANSWER: A ( its cells are linked together by cytoplasmic strands )

4. The mechanism of gaseous exchange in living organisms is controlled by..

  • A. osmosis
  • B. inhalation
  • C. diffusion
  • D. exhalation
  • E. breathing

ANSWER: C (diffusion)

5. Which of the following statement is true about diffusion?

  • A. it involves movement of water molecules only
  • B. Molecules move from a region of higher concentration to a region of lower concentration
  • C. differentially permeable membrane must be present for diffusion to occur
  • D. It involves when a solute can no longer dissolve in a solvent of only solute molecules into the Bowman’s capsule
  • E. It occurs when a solute can no longer dissolve in a solvent

ANSWER: E (It occurs when a solute can no longer dissolve in a solvent)

6. The process of anearobic respiration of yeast in sugar solution is known as

  • A. oxidation
  • B. fermentation
  • C. tissue respiration
  • D. alcohol production
  • E. decomposition

ANSWER: B

7. The following are functions of the skeleton except

  • A. providing support for the body
  • B. protection of delicate internal organs
  • C. maintenance of the shape of the body
  • D. providing attachment for muscles
  • E. controlling growth rate in animals

ANSWER: E ( controlling growth rate in animals)

8. Muscles are attached to bones by means of

  • A. ligament
  • B. cartilage
  • C. synovial membrane
  • D. tendons
  • E. connective tissue

ANSWER: D ( tendons )

9. Which of the following tissues is not found in the stem and root of monocotyledons?

  • A. Xylem
  • B. Cambium
  • C. Pith
  • D. Cortex
  • E. Pericycle

ANSWER: B (Cambium)

10. The pulmonary vein carries

  • A. oxygenated blood from right ventricles to the lungs
  • B. oxygenated blood from lungs to the left auricle
  • C. deoxygenated blood from the lungs
  • D. oxygenated blood from lungs to the right auricle
  • E. deoxygenated blood from the right ventricle to the lungs

11. The upper part of the trachea in mammals is called

  • A. palate
  • B. epiglottis
  • C. larynx
  • D. glottis
  • E. bronchus

ANSWER: B ( Molecules move from a region of higher concentration to a region of lower concentration)

12. Which of the following statement is NOT true of symbiosis?

A) Symbionts must be living
B) It is an association of ‘give and take’
C) The association may involve two plants
D) Association between two similar species
E) Symbionts derive mutual benefit

ANSWER: D

13. A person whose blood can be donated to all other people, must have the blood group

A) O
B) AB
C) B
D) A
E) none of the above

ANSWER: A

Nkedugists Team try to help you with more updated information at the right time about2020 WAEC Biology Questions and Answers. kindly subscribe or bookmark our website for us to provide you with it.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

About the author

Nkedugist

I created Nkedugist.com.ng to serve and assist all Aspirants who are seeking school information or want to apply for admission into Nigerian Tertiary Institutions such as Universities, Polytechnics or Colleges of Education with information regarding the various education system.

12 Comments

Leave a Comment