EXAM NEWS JAMB NEWS

Jamb Agricultural Questions and Answers For All Candidates 2023/2024

Jamb Agricultural Exam Questions and Answers
Written by Admin

Jamb Agricultural Exam Questions and Answers for free for all Jamb candidates are now available. The Jamb Agricultural exam questions are now trending online, you can use them for guidelines to study.

Jamb exam questions are logical in the sense that all the answers option look alike or exactly which made it so confusing and make many candidates fail.

Jamb Agricultural exam questions are not hard or difficult, you can use a sample of our Jamb Literature exam questions and answers available here for guides.

If you have not still covered the 2023 Jamb Agricultural syllabus kindly do because Jamb we set questions from the syllabus. You only need to read using the JAMB Agricultural syllabus as a guide to know the JAMB topics to cover before the Jamb exam day.

Jamb Agricultural Exam Questions and Answers For All Jamb Candidates

1. Which of the following groups of crops are mostly cultivated in the rainforest zone of
Nigeria?

A Millet, yam, and coconut
B Maize, cocoyam and cassava
C Sorghum, sweet potato, and date
D Wheat, Irish potato, and groundnut

Correct Answer: B

2. In farm animals, gonads are organs associated with

A circulation
B excretion
C respiration
D reproduction.

Correct Answer: D

3. Which of the following combinations of farm inputs enhance the healthy growth of crops?

A Tractor and cash
B Irrigation and fertilizer
C Work bull and implement
D Cutlass and sacks

Correct Answer: B

4. When farmers engage in both plant and animal husbandry, he is practicing

A lay farming
B mixed framing
C mixed cropping
D crop rotation

Correct Answer: B

5. The classification of soils into sand, loam and
clay is largely determined by the percentage of

A mineral matter
B organic matter
C soil water
D soil air

Correct Answer: A

6. An example of igneous rock is

A marble
B basalt
C slate
D dolomite.

Correct Answer: B

7. The most devastating agent of erosion is

A wild wind
B slope
C run-off water
D rodents.

Correct Answer: C

8. A farming practice that encourages the depletion of soil fertility is

A planting of cover crops
B crop rotation
C manual weeding
D continuous cropping

Correct Answer: D

9. The kind of tillage method most suitable for
maize is

A zero tillage
B minimum tillage
C maximum tillage
D contour ridges

Correct Answer: B

10 Use the diagram below to this answer

JAMB AGRICULTURE QUESTIONS

JAMB AGRICULTURE QUESTIONS

The structure labeled I represent a

A root tuber
B groundnut
C root nodule
D root hair.

Correct Answer: D

11. Use the diagram below to this answer

JAMB AGRICULTURE QUESTIONS

JAMB AGRICULTURE QUESTIONS

This type of root is associated with

A nitrogen fixation
B photosynthesis
C storage of organic acids
D storage of minerals

Correct Answer: A

12. Self-pollination takes place when grains are transferred from the

A stigma to the anther of another plant
B stigma to the anther of the same plant
C anther to the stigma of the same plant
D anther to the stigma of another plant.

Correct Answer: C

13. Which of the following parts of plants are normally used for vegetative propagation?

A Fruit, leaf, and root.
B Stem, root, and leaf.
C Fruit, leaf, and flower
D Leaf, flower, and stem.

Correct Answer: B

14. The most suitable planting pattern for a mechanized farm that is mono cropped is

A band placement
B drilling
C top dressing
D side dressing

Correct Answer: B

15. Jute and kenaf thrive well in soil that is

A clayey
B sandy loam
C clayey loam
D humus.

Correct Answer: B

16. Forages that are chopped green and fed directly to livestock are referred to as

A hay
B silage
C fodder
D spoilage.

Correct Answer: D

17. Floriculture deals with the study of

A flowers
B fossils
C weeds
D insects

Correct Answer: A

18. An advantage of weeds is that they are used to

A control insect pest
B check grazing by animals
C check erosion
D control diseases.

Correct Answer: C

19. Cassava mosaic disease is transmitted by

A Heteroligus meles
B Maruca testulalis
C Sesamia spp
D Bemisia nigerensis

Correct Answer: D

20. A serious pest of sweet potato whose larvae
destroy the foliage is

A leaf miners
B weevils mea
C mealy bugs
D aphids.

Correct Answer: A

21. The fertility of soils under forest is sustained mainly by

A nutrient recycling
B rodent activities
C being protected from direct rays of the sun
D preventing raindrops from directly hitting the soil.

Correct Answer: A

22. The Mendelian law of segregation states that the characteristics which is hidden in an F1,
reappears in F2 generation in a ratio

A 1 : 2
B 2 : 2
C 1 : 3
D 3 : 2

Correct Answer: C

23 The breed of sheep that can be found throughout Nigeria is

A Yankasa
B Uda
C West Africa dwarf sheep
D Balami.

Correct Answer: A

24. A female cattle which has not had a calf or developed into the mature form of a cow is
referred to as

A stag
B vealers
C yealing
D heifer

Correct Answer: D

25. Which of the following farm animals is considered monogastric?

A Goat.
B Pig.
C Cow.
D Sheep.

Correct Answer: B

26. The process of mating in poultry is referred to as

A servicing
B kidding
C tupping
D treading

Correct Answer: D

27. In farm animals, a sign of heat includes

A profuse salivation
B secretions from the vulva
C difficulty in breathing
D continuous urination.

Correct Answer: B

28. The anti-sterility vitamin in livestock nutrition is

A vitamin K
B vitamin E
C vitamin C
D vitamin B.

Correct Answer: B

29. The relative humidity in an incubator is usually set at

A 10% – 30%
B 40% – 60%
C 70% – 80%
D 90% – 100%.

Correct Answer: B

30. The causative organism of Avian influenza is a

A bacterium
B virus
C fungus
D protozoan.

Correct Answer: B

35. What is crop rotation?

A. Growing of crops one after the other in a particular sequence
B. Growing more than one crop at a time
C. Growing of an associate crop in between the rows of the main crop
D. Growing of crops together in strips

Correct Answer: A

36. Maize grows best on

A. Sandy soil
B. Sandy-clay soil
C. Loamy soil
D. Silty-clay soil

Correct Answer: C

37. The main mode of infection of rinderpest disease in cattle is through

A. grazing
B. drinking
C. contact
D. inhalation

Correct Answer: D

38. The farm practices that does not have a very harmful effect on the soil is

A. Flooding
B. Crop rotation
C. Over grazing
D. Bush burning

Correct Answer: B

39. The type of soil formed is affected by the following factors except

A. Climate
B. Vegetation
C. Topography
D. Farming systems

40. Which of the following nutrient element is a micro-nutrient

A. Calcium
B. Iron
C. Manganese
D. Boron

Correct Answer: A

Kindly bookmark this link below for you are going to need it

If you have been wondering where to get the best and latest Jamb news updates and guide about Jamb 2023, how to pass Jamb, a timetable for Jamb Day 1, Day 2 Day 3 e.t.c, free online and hardcopy Jamb past questions, and hot topics to read for Jamb, and Jamb CBT practice platform, then subscribe to the newsletter or join our Forum

If actually, this information on Jamb Agricultural Exam Questions and Answers is awesome and useful to you please kindly share using via Facebook, WhatsApp, Twitter, and Google+

About the author

Admin

Leave a Comment