EXAM NEWS JAMB NEWS

Jamb Government Questions and Answers For All Candidates 2023/2024

Jamb Computer Studies Exam Questions and Answers
Written by Admin

Jamb Government Exam Questions and Answers for free for all Jamb candidates are now available. The Jamb Government exam questions are now trending online, you can use them for guidelines to study.

Jamb exam questions are logical in the sense that all the answers option look alike or exactly which made it so confusing and make many candidates fail

Jamb government exam questions are not hard or difficult, if you can use a sample of our Jamb  Government exam questions and answers available here for guides you will pass.

If you have not still covered the 2023 Jamb Government syllabus kindly do because Jamb we set questions from the syllabus. You only need to read using the JAMB Government syllabus as a guide to know the JAMB topics to cover before the Jamb exam day.

Having said that, let’s quickly go to Jamb Government questions and answers. Use them to prepare for the JAMB mock and examination.

Jamb Government Exam Questions and Answers For All Jamb Candidates

1. The primary function of the judiciary is to

A interpret laws
B make laws
C regulate behaviour
D execute laws

Correct Answer: A

2. A constitution of any country is basically

A. a mere piece of paper
B a guide to how the country should be governed
C . a document stating what the leaders should do
D. a document stating how to acquire power

Correct Answer: A

3. The highest decision-making body in Nigeria under the Buhari’s military regime was the

A.  Armed forces ruling council
B Supreme military council
C National council of states
D Federal executive council

Correct Answer: B

4. A major feature of authoritarianism is that government is

A. consensual
B. personalized
C. centralized
D. decentralized.

Correct Answer: C

5. When did Nigeria gain her Independence?
A. 1st October 1963
B. 31st October 1690
C. 1st October 2012
D. 1st October 1960

Correct Answer: D

6. Democracy means a system of government in which

A. the majority rules
B. the minority rules
C. there is no party system
D. the people rule

Correct Answer: A

7. A constitution is federal if

A. it provides for a presidential system
B. it is unwritten
C. it is not unitary
D. there is a division of powers between a central and a number of other component authorities

Correct Answer: D

8. A system of government in which the central government is supreme over other levels is

A totalitarian
B confederal
C federal
D unitary

Correct Answer: D

9. The main source of local government finance since the 1976 reform has been

A local rates
B levies
C revenue from court fines and licenses
D the federal government

Correct Answer: D

10. Nigeria is a member of

A. an OPEC, NATO, and ECOWAS
B OAU, the UNO, and ECOWAS
C ECOWAS, NATO, and OAU
D The Commonwealth of Nations, OPEC, and the OAS

11. In the old OYO empire, the Ajele

A mobilized the army
B ensured good governance of the district
C was the head of the army
D ensured the safety of the trade routes

Correct Answer: B

12. The Executive is

A. a committee of the legislature
B. the body that makes laws
C. the body that executes the policies of the government
D. the highest organ of government

Correct Answer: C

13. The separation of powers means the same as

A. a presidential system of government
B. checks and balances
C. the rule of law
D. supremacy of the judiciary

Correct Answer: B

14. A bye-law is made by

A parliament
B congress
C an electoral college
D the local government

Correct Answer: D

15. Rights are

A. claims that the law allows
B. claims against the state
C. claims against other individuals
D. claims which are natural to men

Correct Answer: A

16. A cabinet system of government is practiced in

A. the USSR
B. the USA
C. the People’s Republic of China
D. the United Kingdom

Correct Answer: D

17. A human community that is usually cohesive and homogeneous is a

A clan
B state
C nation
D kingship

Correct Answer: C

18. One major achievement of the Clifford constitution was

A creating a Northern majority in the legislative council
B introducing indirect rule
C amalgamating the Northern and Southern provinces
D establishing the legislative council

Correct Answer: D

19. The British government revoked the charter of the Royal Niger Company and took over the administration of Nigeria in which year?

A 1861
B 1900
C 1886
D 1914

Correct Answer: B

21. The fundamental rights of citizens include rights to

A free education, employment and freedom of thought
B life, speech and association
C life, liberty and property
D association, property and social security

Correct Answer: B

22. Which of the following is a founding member of OPEC?

A Nigeria
B Indonesia
C Venezuela
D Algeria

Correct Answer: C

23. A major feature of the pre-colonial Igbo political system was that

A it was autocratic
B it was based on customs and traditions
C it was theocratic
D power was effectively decentralized

Correct Answer: D

24. The citizen’s obligations are
A. what the government orders
B. duties the individual imposes on himself
C. what the law requires of the individual
D. what the military decrees

Correct Answer: c

25. Which of the following spearheaded the transformation of the Organization of African Unity into the African Union?

A Thabo Mbeki
B Kwame Nkrumah
C Herbert Macaulay
D Uhuru Kenyatta

Correct Answer: A

26. All of the following are examples of a public corporation in Nigeria EXCEPT?

A Joint Admissions and Matriculation Board
B Nigerian Steel Development Authority
C Zenith Bank plc
D Nigeria Railway Corporation

Correct Answer: C

27. An electoral system is the system that governs
A. the appointment of the Pope elections
B. how people vote
C. the conduct of elections
D. the appointment of cabinet ministers

Correct Answer: C

28. Delegated legislation is legislation
A. which is not submitted to parliament
B. made by judicial tribunals
C. made by a minister acting an Act of Parliament
D. made by local government

Correct Answer: C

29. Before colonial rule, Yoruba traditional rulers were appointed by
A. the people acting through their representatives
B. the kingmakers
C. Ifa (oracle)priests
D. Odudwa

Correct Answer: B

30. A major feature of the pre-colonial Igbo political system was that

A it was autocratic
B it was based on customs and traditions
C it was theocratic
D power was effectively decentralized

Correct Answer: D

31. Which of the following spearheaded the transformation of the Organization of African Unity into the African Union?

A Thabo Mbeki
B Kwame Nkrumah
C Herbert Macaulay
D Uhuru Kenyatta

Correct Answer: A

32. All of the following are examples of a public corporation in Nigeria EXCEPT?

A Joint Admissions and Matriculation Board
B Nigerian Steel Development Authority
C Zenith Bank plc
D Nigeria Railway Corporation

Correct Answer: C

33. The role of an Alkali under the Hausa-Fulani political system is primarily to

A adjudicate under Islamic laws
B make Islamic laws
C execute Islamic laws
D make treaties under Islamic laws

Correct Answer: C

34. The first political party properly so-called was formed in Nigeria in

A. 1916
B. 1923
C. 1944
D. 1948

Correct Answer: B

35. The Lol Cadres, a major factor in the constitutional development of the French colonial territories, was introduced in
A. 1940
B. 1946
C. 1950
D. 1956

Correct Answer: D

36. A government controlled by a few people for their own interests is said to be

A. An Autocracy
B A tyranny
C Oligarchy
D Monarchy

Correct Answer: C

37. Pressure groups are formed mainly to

A capture state power
B replace bad governments
C competes with the military for power
D satisfy the needs and interests of members

Correct Answer: D

38. The Coussey Commission Report laid the ground-work for the eventual independence of
A. Gambia
B. Gold Coast (Ghana)
C. Sierra Leone
D. Nigeria

Correct Answer: B

39. The operation of the rule of law is abused by the

A conspiracy by the two houses of the legislature to impeach the president
B inability of the press to discharge its responsibilities
C unfriendly attitude of pressure groups
D existence of administrative tribunals and special immunities

Correct Answer: D

40. The (former ) Western Region of Nigeria became internally self-governing in
A. 1955
B. 1957
C. 1958

Correct Answer: B

Kindly bookmark this link below for you are going to need it

If you have been wondering where to get the best and latest Jamb news updates and guide about Jamb 2023, how to pass Jamb, a timetable for Jamb Day 1, Day 2 Day 3 e.t.c, free online and hardcopy Jamb past questions, and hot topics to read for Jamb, and Jamb CBT practice platform, then subscribe to the newsletter or join our Forum

If actually, this information on Jamb Government exam questions and answers is awesome and useful to you please kindly share using via Facebook, WhatsApp, Twitter, and Google+

About the author

Admin

Leave a Comment