PAST QUESTIONS POST UTME

NDLEA Recruitment Exam Past Questions and Answers PDF For 2024/2025

NDLEA Recruitment Exam Past Questions and Answers
Written by Admin

Are you preparing for an upcoming NDLEA Recruitment Exam and want to maximize your chances of success? Look no further than the comprehensive NDLEA Recruitment Exam Past Questions and Answers PDFs!

Our past question PDFs are specifically tailored to your exam, providing you with accurate and up-to-date questions and answers to help you ace your test.

The National Drug Law Enforcement Agency (NDLEA) is a government agency in Nigeria charged with the responsibility of combating drug trafficking and abuse. If you are interested in joining the NDLEA, you will need to take their recruitment exam.

The recruitment process for the NDLEA typically involves a computer-based test (CBT) that assesses the cognitive abilities and general knowledge of applicants. The test covers topics such as mathematics, the English language, current affairs, and drug-related issues.

To prepare for the NDLEA recruitment exam, you should:

  1. Familiarize yourself with the exam format and content.
  2. Brush up on your mathematics and English language skills.
  3. Stay up-to-date with current affairs and drug-related issues.
  4. Practice with past questions and sample tests.

NDLEA Recruitment Exam Past Questions and Answers

1. One of these is not an objective of the Drug-Free Club.

(a) Identifying and reporting students involved in drugs to school authorities not just for panel action but to be helped.

(b) Promotion of activities that like sports and quiz that lead to drug involvement.

(c) Increasing the understanding of students about the effects and dangers of alcohol, tobacco and other drugs.

(d) Promotion of alternative activities to drug involvement.

2. What is the substance from which heroin is synthesized?

(a) Methane.

(b) Ceramic.

(c) Mesoprane.

(d) Opium.

3. One of these is not one of the Goals of Drug Demand Reduction Directorate of NDLEA?

(a) To de-emphasize the criminality of drug abuse.

(b) To reduce the availability and overall demand for illicit drugs.

(c) The promotion of the welfare of convicts.

(d) To teach personal skills needed to avoid drug abuse.

4. Which category of drugs does Lysergic Acid Diethylamide (LSD)

(a) Hallucinogen.

(b) Laxative.

(c) Analgesics.

(d) Supplements.

5. Which of these is not among the four major Treatment /rehabilitation methods in use in Nigeria?

(a) Non-Governmental Based Treatment/Rehabilitation.

(b) Cultural/Tribal Based Treatment/Rehabilitation.

(c) Hospital-based Treatment/Rehabilitation.

(d) Religious/Faith-Based Treatment/Rehabilitation.

6. Which among the following opiates is generally said or considered to be the most potent and strongest?

(a) Paregoric.

(b) Codeine.

(c) Tobacco.

(d) Morphine.

7. Of these zones in Nigeria are said to have the highest production of hard drugs by NDLEA?

(a) South South.

(b) North East.

(c) North West.

(d) South West.

8. The active component in marijuana that makes it a hard drug is?

(a) Tetraethyl amine.

(b) Tetrahydrocannabinol.

(c) bihydrophenicol.

(d) Diamine Ethene.

9. Which of these is not a unit under the Drug Demand Reduction Directorate of NDLEA?

(a) Drug Abuse Preventive Education.

(b) Research and NGO Liaison.

(c) Investigation and Linking.

(d) Treatment and Rehabilitation.

10. The National Drug Law Enforcement Agency (NDLEA) is affiliated to which of these organizations?

(a) United Nations Drug Cultivation Office on Drugs and Crime (UNODC).

(b) The American Society of Drugs Elimination and Control (ASDEC).

(c) The African Union Colony on Drugs and Crime (AUCDC).

(d) The Worlds Anti-Drug and Crime Campaign (WADCC).

11. The NDLEA as an entity has how many functional units?

(a) 4.

(b) 6.

(c) 5.

(d) 3.

12. Which of these is not one of the six functional divisions of NDLEA?

(a) Drug Demand Reduction.

(b) Training, Research, and Development.

(c) Enforcement.

(d) Investigation.

13. The Headquarters of the National Drug Law Enforcement Agency is located at?

(a) Zaria, Kaduna.

(b) Ikoyi, Lagos.

(c) Gwagwalada, Abuja.

(d) Orji, Enugu.

14. Which of these statements is true?

A. Drugs enhance your creativity
B. A drug may give you a temporary “high,” but when it wears off the crash is lower than before
C. Drugs will remove your fears and make life more pleasant
D. It takes years to become dependent on drugs

15. What is meant by “tolerance” to a drug?

A. A person has continual cravings for the drug
B. Giving people the choice to take any drugs they wish
C. More and more of the drug is needed to produce the same high
D. The urge to try new types of drugs

16. What are some of the symptoms of drug dependence?

A. Increased heart rate
B. Depression and craving for more of the drug
C. Loss of appetite
D. Flashbacks

17. What does marijuana come from?

A. A root
B. A chemical
C. A plant
D. A mushroom

18. America’s Longest War Was:

A. Civil War
B. Vietnam
C. Afghanistan
D. Drug War

19. Which Country Locks Up the Most People for Drug Law Violations (In Total and Per Capita)?

A. Russia
B. China
C. Mexico
D. United States

20. One of these is not one of the six functional divisions of NDLEA?

A. Drug Demand Reduction.
B. Training, Research and Development.
C. Enforcement.
D. Investigation

ANSWERS TO NDLEA Recruitment Exam Past Questions

1. B
2. D
3. C
4. A
5. B
6. D
7. D
8. B
9. C
10. A
11. B
12 C
13. B
14. D
15. A
16. C
17. C
18. B
19. D
20. C

Are the past questions and answers PDF accurate and up-to-date?

The accuracy and currency of NDLEA Recruitment Exam Past Questions and Answers PDFs can differ depending on the source and the year of the exam. Nkedugists update their materials frequently to ensure that they align with the latest changes and trends in the exam format, while others may not.

Before using the material for exam preparation, it’s essential to authenticate and confirm its accuracy. You can do this by verifying the questions and answers with other trustworthy sources, such as official textbooks and study guides, or consulting with a qualified instructor or tutor.

How to Purchase the NDLEA Recruitment Exam Past Questions Papers and Answers

Make a payment of #3000 to the following account number, The past question is from the source directly which will guide you on how many hours you are to spend in the exam hall

Account Name – Momoh Andrew Annoghena
Bank – Access Diamond Bank
Account Number – 0039294653

After payment, send a screenshot of your payment receipt to 09076251767 on Whatsapp or Nkedugist@gmail.com for confirmation and you will quickly get your past questions.

We have the complete and up-to-date past questions and answers for these categories packed for you. The moment you pay and the proof was shown on Whatsapp you get one of the choices of your Exam Past Question in pdf format immediately.

About the author

Admin

Leave a Comment

You cannot copy content of this page