PAST QUESTIONS

NSCDC Recruitment Examination Past Questions And Answers For 2023

NSCDC Recruitment Exam Past Questions And Answers
Written by Admin

NSCDC Recruitment Exam Past Questions And Answers For all applicants who wish to sit for the upcoming NSCDC Recruitment Examination can now download the past questions and answers.

The complete and updated NSCDC recruitment examination Past Questions and Answers are now available for free here.

The Nigeria Security and Civil Defence Corps (NSCDC) usually conducts recruitment exams for interested applicants who wish to join the corps.

The NSCDC recruitment exam usually consists of two stages: the aptitude test and the physical screening exercise. The aptitude test is a computer-based test that assesses the applicant’s knowledge of current affairs, general knowledge, and other relevant subjects.

To prepare for the NSCDC recruitment exam, study relevant materials, practice past questions, and stay updated on current affairs and general knowledge. You can get the complete guide to past questions and answers here. You can apply here

NSCDC Recruitment Examination Past Question And Answer

1. The present Commandant General of NSCDC is
(a) Abdullahi Gana Mohammadu
(b) Abiola Atunramu
(c) Martin Kure Abeshi
(d) Adewale Abolurin
Answer: A.

2. Which of the following is the core duty of Nigeria Civil Defence?
(a) Manning boarders
(b) Protecting lives and properties
(c) Issuance of all Nigerian travel document
(d) Deporting of foreigners
Answer: C.

3. The NSCDC was formally established by the act of parliament in
(a) 1967
(b) 1970
(c) 2003
(d) 2007
Answer: A.

4. A car is traveling at an average speed of 80kmh-1. Its speed in metres per second (m/s) Is
(a) 13.3m/s
(b) 22.2m/s
(c) 133.3m/s
(d) 222.2m/s
Answer: B

5. If the children share N10.50K among themselves in the ratio 6:7:8, How much is the largest share?
(a) N3.00
(b) N3.50
(c) N4.00
(d) N4.50
Answer: C

6. A trader makes a loss of 15% when selling an article. Find the ratio, selling price: cost price.
(a) 3:20
(b) 3:17
(c) 17:20
(d) 20:23
Answer: C.

7. The first Secretary-General of Commonwealth was
Options:
(a) George Washington
(b) Tulma Goldie
(c) Arnold Smith
(d) Joseph Garba
Answer: C.

8. Lagos became a crown colony in
(a) 1862
(b) 1861
(c) 1841
(d) 1886
Answer: A.

9. The first world war took place between
(a) 1911-1914
(b) 1914-1916
(c) 1916-1918
(d) 1914-1918
Answer: D.

10. The western and eastern Nigeria became self-governed in
(a) 1959
(b) 1960
(c) 1957
(d) 1956
Answer: C.

11. The first head of the government of Nigeria was
(a) Yakubu Gowon
(b) Aguiyi Ironsi
(c) Tafawa Balewa
(d) Nnamdi Azikiwe
Answer: C.

12. The first military president of Nigeria was
(a) Sanni Abacha
(b) Ibrahim Babangida
(c) Aguiyi Ironsi
(d) Yakubu Gowon
Answer: B.

13. Nigeria became a republic in
(a) 1963
(b) 1960
(c) 1976
(d) 1961
Answer: A.

14. The Northern and Southern protectorate was amalgamated in
(a) 1914
(b) 1919
(c) 1921
(d) 1900
Answer: A.

15. The first Executive president was
(a) Nnamdi Azikiwe
(b) Olusegun Obasanjo
(c) Sheu Shagari
(d) Goodluck Jonathan
Answer: C.

16. The first colonial governor-general of Nigeria was
(a) Tulma Goldie
(b) James Robertson
(c) Huge Clifford
(d) Lord Lugard
Answer: D.

17. The highest court in Nigeria is
(a) Court of Appeal
(b) Supreme court
(c) Federal High Court
(d) Magistrate court
Answer: B.

18. The first general election in Nigeria was held in
(a) 1959
(b) 1960
(c) 1963
(d) 1999
Answer: A.

19. Nigeria practice one of the following systems of government
(a) Con-federalism
(b) Unitarism
(c) Paliamentaism
(d) Federalism
Answer: D.

20. The Secretary general of OPEC is
(a) Abdulsaleam Kanuri
(b) Abudullahhi El-badri
(c) Utuhu Kamirideen
(d) Philip Effiong
Answer: B.

21. The current secretary-general of the United nation is
(a) Ban ki Moon
(b) António Guterres
(c) Koffi Anaan
(d) Boustro-Brouste Ghali
Answer: B.

22. Which of the following pair of countries consist of the permanent security council of the UN
(a) Brazil, Germany, France, USA, China
(b) France, China, USSR, USA, Britain
(c) France, Britain, Brazil, Newzealand
(d) France, Germany, Japan, China
Answer: B.

23. In order to qualify for the post of President in Nigeria the person must be _____ and above
(a) 35 years
(b) 20 years
(c) 40 years
(d) 55 years
Answer: A.

24. The name Nigeria was coined out of _________
(a) Niger Forest
(b) Niger Area
(c) Niger River
(d) Niger Textures
Answer: B

25. Which of the following states NSCDC academic institutions are located in?

(a). Uyo, Edo, Ekiti
(b) Rivers, Sokoto, Imo
(c) Kaduna, Lagos, Abuja
(d) Abuja, Katsina, Ogun
Answer:D

Is the NSCDC Recruitment Examination Past Questions PDF accurate and up-to-date?

The accuracy and currency of NSCDC Recruitment Examination Past Questions and Answers PDFs can differ depending on the source and the year of the exam. Nkedugists update their materials frequently to ensure that they align with the latest changes and trends in the exam format, while others may not.

Before using the material for exam preparation, it’s essential to authenticate and confirm its accuracy. You can do this by verifying the questions and answers with other trustworthy sources, such as official textbooks and study guides, or consulting with a qualified instructor or tutor.

How to Purchase the NSCDC Recruitment Exam Past Question And Answer

Make a payment of #3000 to the following account number, The past question is from the source directly which will guide you on how many hours you are to spend in the exam hall

Account Name – Momoh Andrew Annoghena
Bank – Access Diamond Bank
Account Number – 0039294653

After payment, send a screenshot of your payment receipt to 07034389190 on Whatsapp or Nkedugist@gmail.com for confirmation and you will quickly get your past questions.

We have the complete NSCDC Recruitment Exam Past Questions And Answers and up-to-date for these categories packed for you. The moment you pay and the proof was shown on Whatsapp you get the NSCDC Exam Past Question in pdf format immediately.

About the author

Admin

Leave a Comment

You cannot copy content of this page