EXAM NEWS JAMB NEWS

Jamb Computer Studies Questions and Answers For 2023/2024

Jamb Computer Studies Exam Questions and Answers
Written by Admin

Jamb Computer Studies Exam Questions and Answers for free for all Jamb candidates are now available. The Computer Studies exam questions are now trending online, you can use them for guidelines to study.

Jamb exam questions are logical in the sense that all the answers option look alike or exactly which made it so confusing and make many candidates fail.

Jamb Computer Studies exam questions are not hard or difficult, you can use a sample of our Jamb Physics exam questions and answers available here for guides.

If you have not still covered the Jamb Computer Studies syllabus kindly do because Jamb we set questions from the syllabus. You only need to read using the JAMB Computer Studies syllabus as a guide to know the JAMB topics to cover before the Jamb exam day.

Jamb Computer Studies Exam Questions and Answers For All Jamb Candidates

1. The transaction file can also be described as ____________

A. Master File
B. Movement file
C. Reference file
D. Historical file

Correct Answer: B

2. Which of the following statements is not true about a computer file?

A. It is very fast to access any record within a file
B. It is created electronically
C. Initial setup is inexpensive
D. File creation and access are less laborious

Correct Answer: B

3. An advantage of sequential access over serial access is that ____________

A. Sequential file is slow
B. Sequential file is detailed
C. Sequential file does not use key
D. Individual records can be located more quickly

Correct Answer: B

4. The Use of electronic systems to send an unsolicited e-mail to someone’s address is known as ____________

A. Hacking
B. Spamming
C. Internet fraud
D. Piracy

Correct Answer: A

5. Which of the following ideals is protected by copyright?

A. Ideas
B. Profit
C. Expression of ideas
D. Inexperience

Correct Answer: C

6. The process of restarting a computer is known as ____________

A. Cold booting
B. Warm booting
C. Resume booting
D. Restart booting

Correct Answer: B

7. Evaluate the BASIC statement:
LET Z = 4*W^2 + 2*Y
Given that W = 5 and Y = 10

A. 50
B. 80
C. 100
D. 120

Correct Answer: D

8. Given that 26 \(_10\) = X \(_2\), X is ____________

A. 11011
B. 11010
C. 11110
D. 10111

Correct Answer: B

9. In hexadecimal number system, B, D, E represent ____________

A. 11, 12, 13 respectively
B. 12, 14, 15 respectively
C. 13, 14, 15 respectively
D. 14, 16, 17 respectively

Correct Answer: B

10. The conversion of 11001 \(_2\) to base 10 equals ____________

A. 30
B. 28
C. 25
D. 20

Correct Answer: C

11. Which of the following devices is not a micro computer?

A. Note book
B. Laptop
C. EDVAC
D. Desktop

Correct Answer: C

12. Which of the following computing devices did not exist in the pre-computing age to the 19th century?

A. Napier’s bone
B. Abacus
C. ENIAC
D. Slide Rule

Correct Answer: C

13. The computing devices invented by Charles Babbage are?

A. Difference Engine and Abacus
B. Analytical Engine and Slide Rule
C. Abacus and Slide Rule
D. Analytical and Difference Engines

Correct Answer: D

14. In a computer, the sets of instruction that direct it in performing a particular task is called?

A. Information
B. Program
C. Data
D. File

Correct Answer: B

15. The property of a disk that determines the amount of data it may contain is?

A. Size
B. Volume
C. Storage capacity
D. Storage power

Correct Answer: C

16. The first calculator was built by?

A. Marie Jacquard
B. Balise Pascal
C. Charles Babbage
D. John Napier

Correct Answer: B

17. The first calculator was built by?

A. Marie Jacquard
B. Balise Pascal
C. Charles Babbage
D. John Napier

Correct Answer: B

18. A similarity between data and information is that both?

A. Can be displayed on the monitor
B. Are computer inputs
C. Are processed facts
D. Are computer results

Correct Answer: A

19. The computer hardware can be classified into ____________

A. ALU and Control Unit
B. System Unit and Peripheral
C. Central Processing Unit and Control Unit
D. Input and Output Units

Correct Answer: B

20. The outcome of processed data in a computer is known as ____________

A. Raw fact
B. Information
C. Database
D. Computer result

Correct Answer: C

21. Which of the following items best describes the term hardcopy?

A. Print out
B. Written on a hardboard
C. Information stored on a hard disk
D. Amount of data

Correct Answer: A

22. Which of the following is not an output device?

A. Plotters
B. Speakers
C. Projectors
D. Webcams

Correct Answer: D

23. Which of the following signifies the correct association between a hardware component and its functions?

A. Mouse to input
B. Monitor to print
C. CPU to storage
D. Hard disk to processing

Correct Answer: A

24. Fig 1 is a logic gate. Use it to answer the question below

Fig 1 represents ____________?

A. An AND gate
B. An OR gate
C. A NOT gate
D. A NAND gate

Correct Answer: B

25.  Fig 1 is a logic gate. Use it to answer the question below

In Fig. 1, X, Y, and Z respectively represent ____________?

A. Input, Output, and Input signals
B. Output, Output, and Input signals
C. Output, Input, and Output Signals
D. Input, Input, and Output signals

Correct Answer: D

26. Use Table 1 to answer the questions below

ABCDE
1BOOK SUPPLIED TO SENIOR HIGH SCHOOLS
2MATHSICTENGLISH
3SHS1345045005678
4SHS11876565809000
5SHS111245640094400

The number of cells that contain data in row 1 is ____________

A. 1
B. 3
C. 5
D. 7

Correct Answer: C

27. Use Table 2 to answer the questions below

ABCDE
1BOOK SUPPLIED TO SENIOR HIGH SCHOOLS
2MATHSICTENGLISH
3SHS1345045005678
4SHS11876565809000
5SHS111245640094400

Which cells in table 3 contain numeric data with the least value?

A. A5
B. B5
C. C5
D. D5

Correct Answer: B

28. In changing the storage location of a file, the command to use is ____________

A. Ctrl + S keys
B. ‘save’ command
C. ‘save as’ command
D. Alt + F, then save

Correct Answer: C

29. Which of the following statements is true about registers?

A. It is storage area around CPU
B. It is situated beside the CPU
C. It is situated beside the memory
D. It is a special high speed storage area within the CPU

Correct Answer: D

30. The Instruction fetched into the CPU is decoded by the ____________

A. Primary memory
B. Program counter
C. ALU
D. Control unit

Correct Answer: D

31. Which of the following software is best suitable for keeping records during national population census?

A. Word Processing
B. Spreadsheet
C. Graphic
D. Database

Correct Answer: C

32. A major function of system software is ____________?

A. Collection of Files
B. Translation of machine language into machine code
C. File management
D. Arrangement of files in ascending order

Correct Answer: D

33. An advantage of a Graphical User Interface (GUI) over a Disk Operating System (DOS) is that it allows the use of ____________?

A. Diskette
B. Keyboard
C. Mouse
D. Monitor

Correct Answer: C

34. Which of the following methods is not suitable for securing files?

A. Use of backup
B. Use of antivirus
C. Saving documents without a password
D. Proper labelling of storage devices

Correct Answer: C

35. Which of the following programming languages needs no translator for it to run?

A. High-Level Language
B. Low Level Language
C. Machine Language
D. Assembly Language

Correct Answer: C

36. The acronym HTTP stands for ____________

A. Hyper Text Transfer Protocol
B. Higher Transfer Text Protocol
C. Hard Text Transfer Protocol
D. Higher Text Transfer Protocol

Correct Answer: A

37. In ring topology, the computer that is allowed to transmit data possesses the ____________

A. Packet
B. Data
C. Access method
D. Token

Correct Answer: D

38. The most cost-effective and secure way of transmitting confidential messages among the employees of an organization is the ____________

A. Electronic notice boards
B. Teleconferencing
C. E-mail
D. Social networks

Correct Answer: C

39. The application software which allows information available on the internet to be obtained is called ____________

A. Browser
B. World Wide Web
C. Spreadsheet
D. Internet Protocol

Correct Answer: C

40. A modern and a telephone connection are provided. Other things needed to be able to connect a computer to the internet are ____________

A. ISP account and Utility software
B. Browser and ISP account
C. ISP account and Network
D. Browser and Printer

Correct Answer: C

Kindly bookmark this link below for you are going to need it

If you have been wondering where to get the best and latest Jamb news updates and guide about Jamb 2023, how to pass Jamb, a timetable for Jamb Day 1, Day 2 Day 3 e.t.c, free online and hardcopy Jamb past questions, and hot topics to read for Jamb, and Jamb CBT practice platform, then subscribe to the newsletter or join our Forum

If actually, this information on Jamb Computer Studies Exam Questions and Answers is awesome and useful to you please kindly share using via Facebook, WhatsApp, Twitter, and Google+

About the author

Admin

Leave a Comment